Blog: Výroba šperkov z rastlín

...

Postup práce s rastlinami, s živicou, proces zalievania, finálna úprava = vznik nového šperku

Pred tým než vôbec začnem vyberať tvar šperku – koliesko, štvorec, ovál, kryštál, hranol… treba mať materiál, ktorý chcem zalievať. A to precízne spracovaný, riadne pripravený! Od toho v podstate závisí celkový vzhľad každého jedného kúsku. Základom pre živicové výrobky je 100% vysušený materiál (alebo sa aspoň priblížiť k tej 100-vke). Listy, kvety, kôra, stonky – všetko musí byť zbavené vlhkosti, ktorá by sa v odliatku vyzrážala a jediným výsledkom by tak bol nevydarený kus, ktorý už nejde opraviť ani inak repasovať a smeruje jedine do odpadkového koša.

O tom ako konkrétne pripravujem rastliny ja, vám pripravujem osobitný článok, kde podrobne popíšem zber, spracovanie, uloženie, aké spôsoby používam, ktoré sa mi osvedčili a ktoré nie :)

Z techniky, ktorú som si osvojila mi vyplýva, že každý výrobok vyrábam z dvoch-troch vrstiev. Počet určuje napríklad aj to či ide o tvar, na ktorý komplet celý použijem formičku (na dosiahnutie vždy identického tvaru) napríklad pri výrobe kryštálikov alebo si z formičky spravím len základ a ostatok dotvorím bez použitia foriem. Každá vrstva živice tuhne 24-30 hodín pred tým než sa naleje druhá vrstva a je úplne jedno či sa jedná o šperk s priemerom 1cm alebo väčší prívesok povedzme 5cm, či v porovnaní s nimi veľký podnos 30x20cm. Veľkosť zalievanej plochy tu v tomto prípade vôbec nehrá rolu. Tuhnutie je chemický a fyzikálny proces živice, ktorý neviem urýchliť ani ovplyvniť (za dodržania štandartných podmienok odporúčaných výrobcom).

Po odliatí všetkých vrstiev, keď už som spokojná s konečným tvarom, výrobok ručne brúsim a nakoniec leštím. Následne podľa potrieb vyrobím dierky, navŕtam očká, pridám ostatné komponenty - háčiky, šlupne, retiazky, šnúrky… a máme tu vznik nového šperku.

Vyrábam aj šperky, ktoré sú tvorené lôžkom (oceľovým alebo Swarovski), do ktorých sa živica leje priamo, proces výroby je náročnejší na presnosť, živica nesmie pretiecť, lebo sa nedá z lôžka odstrániť (bez jeho poškodenia), ale princíp je v podstate rovnaký ako pri výrobe bez kovových lôžok.

O presnom postupe výroby (krok po kroku) budem učiť v pripravovanom kurze (jar 2022).

Verím, že každý z vás si práve vytvoril predstavu o tom ako sa jeho budúci šperk so skutočnou rastlinkou vyrába, koľko taká výroba trvá a ocení jeho skutočnú hodnotu. Hodnotu ručnej práce!

Vierka